top of page

İmplant uygulamasının insan sağlığı üzerindeki etkileri nelerdir ?



Ağız ve dişler sindirim sisteminin başladığı yerdir. Bireyin sağlıklı olarak hayatını sürüdürebilmesindeki en temel faktörlerden biri dengeli ve sağlıklı bir beslenmenin sağlanmasıdır.

Diş eksikliği bulunan bireyler ya besinleri yeterince çiğneyemeyerek, öğütememekte ya da sert besinleri çiğneyemediği için daha yumuşak gıdalara yönelmektedir. Bu durum gerek yetersiz çiğnemeye bağlı mide/sindirim sistemi rahatsızlıklarına gerekse tek yönlü yumuşak gıda ile beslenme sonucu yetersiz gıda alımına sebep olmaktadır. Ayrıca damak protez kullanan hastalar besinleri çiğnemede yaşadıkları zorlanma ve damak tadının tam olarak hissedilememesi gibi sorunlara bağlı olarak, yemek yemekten keyif alamamakta ve günlük öğün sayısını oldukça azaltmaktadır.



Dental implantlar insanların beslenme alışkanlıklarını ve sindirim sistemini geliştirerek insan sağlığına direk olarak etki etmektedir. Insanlar için yemek yemeği işkence olmaktan çıkarıp, tekrar bir keyfe dönüştürmektedir.

Yetersiz, dengesiz ve sağlıksız beslenen kişilerde;

• Büyüme, gelişme ve vücudun çalışmasında aksaklıklar olmaktadır.

• Bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olur. Bu da hastalıkların kolay ve hızlı oluşmasına neden olur.

• Hastalıkların ağır seyretmesine ve tedavinin uzun sürmesine neden olur.

• Fiziksel gücün ve verimliliğin düşmesine neden olur

• Zihinsel geriliğe neden olur.

• Şişmanlığın (obezitenin) oluşmasına neden olur.

• Pürüzlü parlak olmayan cilt ve saç, şişkin karın, yorgunluk, iştahsızlık, isteksizlik, sık sık baş ağrısı, bel ve omuzlarda eğilme durumları görünür.

Besinleri yeterli süre çiğnemenin yararları:

1- Çiğneme, sindirime hazırlanmaya başlamak için vücudunuza hayati sinyaller gönderir.

2- Çiğneme, hormon salgısını başlatır, tat alıcılarını harekete geçirir, mide yüzeyini hidroklorik asit salgısıyla hazırlar ve enzimlerin ve bikarbonatın salgılanması için pankreasınızı hazırlar.

3- Besinler sindirimin ilk aşamasında gerekli olan sindirim enzimlerini içeren tükürüğe daha fazla maruz kalır ve böylece sindirimleri kolaylaşır. Besinlerin içerisindeki yararlı vitamin ve minarel ve yağlardan vücudun daha fazla yararlanmasına olanak tanır.

4- Çiğneme, gıdayı ince bağırsağınıza geçirmeyi kontrol eden mide kapısını rahatlatır.

5- Çiğneme dişlerinizi ve çenenizi güçlendirir, plak oluşumunu ve diş çürümesini önlemeye yardımcı olur.

6- Çiğneme, gıda kaynaklı bakterilerin bağırsağınıza girmesini önler. Bağırsağınızdaki zararlı bakterilerin aşırı büyümesi, gaz, şişkinlik, kabızlık, diyare, kramp ve diğer sindirim sorunlarına neden olabilir.

Yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenen kişilerde tam tersi bir durum gözlenir.

206 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page